Ο ρόλος της σηπτικής δεξαμενής
Η σητπτική δεξαμενή (βόθρος) είναι μια υδατοστεγής μονάδα που υποδέχεται και επεξεργάζεται τα αστικά λύματα μίας ή περισσότερων ιδιωτικών κατοικιών διασπώντας την οργανική ύλη με αναερόβια διαδικασία (βιολογική).
Η λειτουργία της σηπτικής δεξαμενής
Αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτής είναι να καθαρίζουν τα λύματα από τα εν αιωρήσει στερεά μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο τους. Η διαδικασία αυτή εξαιτίας της φύσης των οργανισμών είναι αργή (περίπου 16-30 ώρες παραμονής) και έχει αποδόσεις της τάξης του 50-60% (καθαρισμός) Ο καθαρισμός επιτυγχάνεται με την βοήθεια μιας βιολογικής λάσπης που σχηματίζεται σταδιακά στον πυθμένα και επιτρέπει την επιτάχυνση της αποδόμησης των νέων εισερχομένων λυμάτων με τους οργανισμούς που ζούν μέσα σε αυτή.
Για το λόγο αυτό η παραμονή της λάσπης εντός του σηπτικού βόθρου επιβάλλεται και χρειάζεται απλά η εκκένωση και καθαρισμός του σε περίπτωση που ο συνολικός αποθηκευμένος όγκος της λάσπης υπερβεί μία συγκεκριμένη μέγιστη ποσότητα. Η απομακρυνόμενη λάσπη περιέχει σημαντικό μολυσματικό φορτίο και απαιτείται περαιτέρω αερόβια βιολογική επεξεργασία για τον καθαρισμό της.
Η τοποθέτηση της σηπτικής πριν από μία μονάδα βιολογικού καθαρισμού εχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- συγκράτηση του λίπους, απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις
- μείωση του μεγέθους της μονάδας βιολογικού καθαρισμού
- αύξηση της ποιότητας των απόνερων
Σηπτική Μονάδα GR-PM-SM - Σηπτική Μονάδα από GRP (πολυεστέρας ενισχυμένος με ίνες γυαλιού)
Κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Η παροχή και ο όγκος σχεδιάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του έργου